"Maintenance Summit” - nytt initiativ på Underhållsmässan

Modernt, digitaliserat underhåll har blivit en fråga för styrelserummen. Det ökade intresset och den ökade statusen speglas i ”Maintenance Summit”, en helt ny konferenssatsning på Underhållsmässan 2018.
– Målet är att hjälpa svenska företag öka konkurrenskraften, säger Lars-Erik Djupenström på branschorganisationen Svenskt Underhåll.

Om precis ett år öppnar nästa Underhållsmässa, 13-16 mars 2018 på Svenska Mässan i Göteborg. Mässan kommer i hög grad att präglas av den nya digitala underhållstekniken, vilket avspeglas på Maintenance Summit.
– Den nya konferensen blir tydligare och ligger ännu mer i linje med våra fokusområden, säger Anna Jarnö, affärsansvarig för Underhållsmässan.

Konferensen sträcker sig över mässans två första dagar och indelas i två segment: ett övergripande, som i första hand vänder sig till företagsledningar, och ett tekniskt djuplodande, riktat till underhållsteknisk personal.
– Vi gör det här tillsammans med branschen och branschorganisationen, som vi samarbetat med i 30 års tid. Men det är ett avstamp inför något nytt, något vi tror mycket på, säger hon.

Den nya tekniken går framförallt ut på att produktionsanläggningar ska kunna utnyttjas bättre: med bättre överblick, mer exakt insatt underhåll och färre driftstopp.
– Ett driftstopp ska inte längre komma som en obehaglig överraskning, säger Lars-Erik Djupenström, ordförande för Svenskt Underhåll.
– Kan man undvika haverier kan man förutsäga kommande kostnader, vilket påverkar lönsamheten. Därmed blir underhållet en fråga högt upp på företagsledningarnas agenda.

Lars-Erik hoppas mycket på den nya konferensen:
– Vi känner en stor tillfredsställelse att vi som riksorganisation och Svenska Mässan som arrangör har skapat ett långsiktigt samarbete för att stärka Underhållsmässans betydelse för underhållets utveckling, säger han.
– Våra förväntningar är att Maintenance Summit ska ge beslutsfattare, medier och  samhället i stort viktig information om hur svenskt näringsliv kan öka sin konkurrenskraft och produktivitet. 

Allt pekar på att Underhåll 2018 blir den största på mycket länge.
– Vi har haft en brant utvecklingskurva de senaste åren, konstaterar Anna Jarnö.
– På nästa mässa siktar vi på cirka 300 utställare och en nettoyta på 8 000 kvadratmeter, vilket är en rejäl ökning jämfört med senast. Och vi ligger bra till: 70 procent av ytan är redan inbokad, med ett år kvar till mässtart…