Framtidens underhåll i smarta fabriker

Den 16 november arrangerade Chalmers och Underhållsmässan en gemensam seminariedag med inbjudna talare. Bland annat presenterades en omfattande forskningsstudie, som har kartlagt förväntningar och utmaningar kring framtidens underhåll i smarta fabriker. Dessutom diskuterades hur underhållsavdelningar ska ta sig an utmaningarna kopplat till framtidens produktion.

Seminariet ägde rum på Chalmers och närmare 80 personer medverkade. Bland talarna fanns Kent Söderqvist, underhållschef på SKF, och Johan Stahre, Professor och chef för avdelningen Produktionssystem, Chalmers tekniska högskola. Forskningsstudien presenterades av Jon Bokrantz som är doktorand på avdelningen produktionssystem.

Anna Jarnö, affärsansvarig för Underhållsmässan, summerar dagen så här:

– Samarbetet med Chalmers är något vi värdesätter högt. Förhoppningen är att kunna återkomma med fler gemensamma aktiviteter i framtiden. Jag tycker det märktes att åhörarna satte värde på dagen, inte minst avsnittet för nätverkande med intensiva diskussioner om underhållsavdelningars utmaningar kopplat till framtidens produktion.

Underhållsmässan är norra Europas största fackmässa inom drift och underhåll och går vartannat år på Svenska Mässan i Göteborg. Nästa mässa arrangeras 13-16 mars 2018.