Industriprogram på GTG i samarbete med skola i Nairobi

Hallå där Johan Bengtsson! Det ryktas om att du nyligen gjorde en resa med eleverna på GTG till Afrika, stämmer det?
Visst gör det! Kom hem i slutet av augusti efter en mycket lyckad resa.

Berätta, vart var ni och vad var syftet med resan ?
Vi var i Nairobi med en klass gymnasieelever som studerar på industriprogrammet för att bli underhållstekniker. Syftet med resan är ett partnerskap och i december kommer en delegation från Kenya till Sverige.

Vad gjorde ni på plats?
Eleverna fick göra Underhållsarbete i en skarp miljö. Vi samarbetar med en skola i Kibera som är Afrika största slumområde. Där fick våra elever utföra servis på en diesel generator, göra el underhåll, och reparera olika grejer. Tools sponsrade tex verktyg. Vi genomförde även ett ”Makerspace” ihop med elever från skolan i Kibera. Kolla in filmen här. Dessutom han vi med att besökte Svenska Ambassaden, SKF, Tetra Pak och Universitet i Nairobi. Totalt var vi där 2 veckor.

I det längre perspektivet, hur ser målbilden ut för projektet?
Nu får våra elever dela med sig av sina erfarenheter från projektet och sen planerar vi för att ta emot besökarna från Kenya. Därefter får vi se vad som händer men vi skulle gärna vilja åka ner med en klass igen om 1-2 år.

Är det fler spännande projekt på gång som GTC är inblandad i?
Jo, vi gör just nu en förstudie finansierad av Västra Götalandsregionen om att bygga en ny minifabrik med tillhörande utställning. Den skall handla om ”Smarta fabriker”.

Till sist, du var ju ansvarig för Möjligheternas Värld på Underhållsmässan i våras. Vad tar du med dig och vad är du mest stolt över?
Underhållsmässan var mycket lyckad och jag är mest stolt över våra elever som höll i de 8 workshops om ”Smarta fabriker” som vi visade upp för besökarna.